10 000 Ft termékvásárlási összeg alatt NEM szállítunk ki terméket!

Anderson Valley - Holy Gose ale (savanyú sörspecialitás)

Anderson Valley - Holy Gose ale (savanyú sörspecialitás)
Anderson Valley - Holy Gose ale (savanyú sörspecialitás)
Gyártó: Anderson Valley Brewing Company Anderson Valley Brewing Company
Típus: Anderson2
Elérhetőség: Raktáron
Ár:1.199 Ft.

Menny.:     - VAGY -   Kedvencekhez adom
Összehasonlításhoz adom

Anderson Valley - Holy Gose ale (savanyú sörspecialitás)

Mi is az a Gose?

 

Ha röviden össze kellene foglalni, akkor talán azt mondanám, hogy olyan, mint a Tequila. Egy búzasör, amit sóval és citrommal iszunk. Elég vadul hangzik, nem? Persze így önmagában nem is igaz, csak egy szabad asszociáció a részemről. A lényeg, hogy a Gose egy citromosan savanyú, sós, korianderes búzasör. Ki és hogyan talál ki ilyet?


Történet

 

sör gyökerei a Németország területén fekvő Goslar városába vezetnek, ami pedig a települést átszelő Gose folyóról kapta a nevét (nyilván a sör is). És itt el is érkeztünk egy fontos pontra, ugyanis ezen a területen hagyományosan sok volt a kősóbánya, vagyis a föld alatt nagy sókészletek voltak, ami pedig az esővízzel könnyen beleoldódott a talajon keresztül a víztároló rétegekbe, ahonnan kinyerték a sörfőzéshez is használt vizet. Íme, egy újabb példa, hogy a helyi vizek mekkora mértékben tudnak befolyásolni egy sörtípust (ugye anno sehol sem tudták kezelni a vizeket). A típus következő érdekessége, hogy savanyú, de nem úgy, mint egy sima búzasör, hogy savanykás, hanem konkrétan fanyarul, citromosan. Ennek oka pedig nyilvánvalóan az ősi erjesztési technológiában keresendő, a spontán erjedésben (mint a belga lambic-ok tejsavas erjedése). Következő érdekesség a koriander, mint fűszer használata. A típus, olyan régi gyökerekre vezethető vissza, hogy akkoriban még nem is ismerték a komlót, mint a sör fűszerét, ezért más ismert növényekkel ízesítették. Az irodalomban fellelhető adatok alapján pedig már több mint 1000 évre tekint vissza a története. Szerencsénkre az 1800-as években olyan népszerű volt a környéken ez a sörtípus, hogy a közeli Lipcse (Leipzig) is „felkapta” és több sörfőzde is készítette helyben. A helyi népszerűsége miatt túlélte a II. Világháborúban lebombázott sörfőzdéket és a Kelet-Német, a sör iránt nem túl fogékony, Szovjet befolyást is. A leírtak alapján könnyen észrevehető, hogy mekkora kakukktojás is a Gose a német sörök között. Egyáltalán nem felel meg a Német Tisztasági Törvénynek (Reinheitsgebot), mégis megtűrték és mivel Bajorországon kívül készítették, mentességet kapott a törvény alól, mint történelmi sörtípus, amit évszázadok óta főznek.

 

Sok ember nem is tud ennek a sörnek a létezéséről és azt hiszem kevesen kóstolták, ugyanis nagyjából az a helyzet vele, mint jó pár (pl. Düsseldorf Altbier) német sörrel, főleg helybe és a környékre főznek, nem nagyon értékesítik máshol. Mégis, ha belebotlunk valahol a következő főzdék termékeit kell választani (nem mintha lehetne más): Gasthaus und Gosebrauerei Bayerischer Bahnhof, Familienbrauerei Ernst Bauer in Leipzig és a Brauhaus Goslar in Goslar. Néhány amerikai próbálkozáson kívül nagyjából nem is főzik sehol. Egyébként pedig, ha kicsit szélesebben akarjuk értelmezni a sörkategóriákat a Gose abba a nagycsaládba tartozik, amibe beleférhet a Belga Witbier, a Berliner Weisse, a Broyhan, a Grätzer (Grodziskie) vagy a Gueuze.

FOOD PAIRINGS:  Smoked Salmon, Oysters, Pad Thai, Bitter Greens (Arugula, Mizuna)

GLASSWARE: Stange, Pint glass

ALC/VOL: 4.2%

MALTS: Pale Two-Row, Malted White Wheat

HOPS:  Bravo

 

0,355 l
gose
Származási hely: USA, Kalifornia
alkoholtartalom: 4,2%
főzde:
Anderson Valley Brewing Company

Sörcsoport : Ale
Sörfajta : Gose
Űrméret (liter) : 0,33
Nemzetiség : US
Alkoholtartalom : % 4,2
Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: A HTML-kód használata nem engedélyezett!

Értékelés: Rossz           Kitűnő

Másolja be a lenti kódot:Nyilatkozat:
A Különleges Sörök Boltja nem vállal felelősséget a termék túlfogyasztásából keletkező kellemetlenségekért. Az információ az oldalon csak tájékoztató jellegű.

Az IWS
Különleges Sörök Boltja © 2017