Sört már 1842 óta főznek Pilzenben, de abban az évben, zseniális módon, sikerült kombinálni a felső erjesztésű sörök (svrchné kvašené) és a barna lager (tmavý ležák) sörök készítésének néhány fázisát: a végeredmény egy alsó erjesztésű, világos sör (světlý, spodně kvašený ležák) lett, amely a mai napig reprezentálja ezt a sörfajtát. Nem sokkal később, 1869-től, a szomszédos sörgyárban elkezdték kifejleszteni ennek a fajtának a 10 fokos változatát – a Gambrinust.
A szakértők szerint az érzékszervi emlékezet – tehát a sörexpertek esetében az íz és az illat emlékezet – nagyjából három-öt évig tart egy embernél. A Gambrinus esetében azoban megfigyelhetőek olyan sajátosságok – a sör színe, habja, telítettsége, keserűsége – amelyeket képesek voltak korábban rögzíteni. E tény alapján biztosan állítható, hogy a jelenleg is tesztelt Gambrinus nagyjából ugyanaz, mint a 19. századi társa.
Magyarországon csak nálunk!!!
Alkoholtartalom: 4,1%
Összetevők: ivóvíz, árpamaláta, komló, sörélesztő
Nyilatkozat:
A Különleges Sörök Boltja nem vállal felelősséget a termék túlfogyasztásából keletkező kellemetlenségekért. Az információ az oldalon csak tájékoztató jellegű.